Auto-origami. Vi viker oss direkt.

Starkt jobbat, Yale
Jag (och resten av planeten) fick en länk via Neil Gaiman om att Yale i sin otroliga visdom bestämt sig för att censurera en bok, eftersom den kan tänkas leda till kontroverser. Som det så vist står i artikeln: "Vi förhandlar inte med terrorister, vi viker oss bara inför de krav vi tror att de kommer att ställa.".

Boken som skall handla om bråken som orsakades av Muhammedkarikatyrerna får inte innehålla bilder av karikatyrerna, eller ens tidigare avbildningar av Den Store Profeten. Visst verkar det genomtänkt? Ungefär som att i en bok om könssjukdomar förbjuda att man nämner kondomer, eller som att förbjuda bilder av kött i en kokbok eftersom det kan störa veganer. Om de där bilderna har någon naturlig plats så är det rimligen i en bok som handlar om dem och deras konsekvenser.

Det här betyder att Yale nu sällat sig till den skara lättskrämda personer som till varje pris vill undvika kontroverser, som är beredda att göra avkall på fri- och rättigheter i stället för att stå upp för dem och som inte har några som helst problem med att deras haraktiga beslut får konsekvenser för framtiden. Yay.

Yale är i och för sig i celebert (nåja) sällskap där, bland annat tillsammans med en hoper svenska politiker som inte kan tänka sig att nyktert debattera till exempel upphovsrätten, eller arbetsrätten, eller pornografilagarna och/eller sexköpsrätten, eller frågan om dödshjälp eller någon av de andra frågorna som kräver introspektion och nyktert tänkande. Våra representanter, precis som Yales, ser hellre handlingskraftiga ut och fattar ett "princip"-beslut som är fast och solitt och ser bra ut på håll, och som visar sig vara gjort av sockervadd och enbart till fördel för terroristerna när man ser det lite närmare.

Hur det är för er andra vet jag inte, men för mig betyder det där beslutet att betyg och skrivelser från Yale numera har ett bäst-före-datum. Före ryggrad-ektomin.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/203

Kommentarer

Att några muslimer blev arg

Att några muslimer blev arg över bilderna har jag förståelse för och det var bokstavligt några. De protesterade mot tidningen och krävde en ursäkt, inte så mycket mer. Tycker nog att de hade kunnat få en viss ursäkt och sedan hade saken varit ur världen. Den cirkus som uppstod därefter betecknar jag som något helt annat, på någon helt annans intresse. Ställ dig frågan: Vem har störst intresse av att västvärldens folk har en avog inställning till muslimer, är det muslimerna eller de som vill muslimer illa? Jag lutar nog åt det senare och att deras spindoctors fick ett gyllene tillfälle att opportunistiskt kasta bensin på den ursprungligen mycket lilla brasan.

Jag håller med! Varför ska vi

Jag håller med!

Varför ska vi plötsligt respektera deras religion när vi på olagliga grunder startar krig mot dem, dödar miljoner oskyldiga genom bojkott, stjäl deras olja, störtar valda regeringar, stöttar deras odemokratiska regimer, m.m..

Nej vi måste hålla på våra principer så att ingen kan tänkas tro att vi är mjuka och mänskliga .......

Jag tycker att det verkar

Jag tycker att det verkar klokt. Jag menar, det finns onekligen en poäng med att kunna se bilderna man diskuterar, men de kan beskrivas. Varför publicera dem när man vet att så många skulle bli upprörda för det? För närvarande tror jag att det behövs mer av respekt mellan den muslimska världen och väst. Problemet är INTE att vi är för slätstrukna och överseende mot varandra!

Det är du som stryker

Det är du som stryker terrorister medhårs. Det gör att vi andra råkar illa ut.

Muslimer = Terrorister?! Jag

Muslimer = Terrorister?!
Jag tror vi kan råka illa ut om vi verkligen går in för att skapa så många terrorister som möjligt. Om vi går in för att förolämpa, kränka och förnedra så många som möjligt.

Däremot håller jag med om att vi inte får vara fega och konflikträdda. Vi ska definitivt försvara demokratiska värden som yttrandefrihet och religionsfrihet in i döden, och förklara värdet av dem för alla som är villiga att lyssna.

Men ibland tror jag att demokratiska rättigheter skulle spridas fortare i världen, om de brukades lite klokare.

Muslimer kan vara annat än terrorister

Jag tror inte riktigt på att respektera religioner om de råkar vara i konflikt med samhället i stort. Att respektera dem i ett läge där de inte "stör den vanliga ordningen" ser jag inga problem med, men så snart det höjs krav på censur för att det finns känsliga religiösa själar, eller krav på att man skall få frångå de normala reglerna för slakt eller mathantering, eller krav på undantag från reglerna om barnaga, så tycker jag att det skall avvisas direkt. De moderna reglerna finns där av en anledning. Vill man ändra på det krävs ett bättre argument än "en kille sade för två tusen år sedan att vi skulle göra såhär, och så måste det alltid vara".
Är man så het på att leva efter de gamla reglerna i de dammiga böckerna så tycker jag nästan att det vore lämpligt att vara konsekvent, och samtidigt överge all annan utveckling som skett sedan Jim-Bob den helige vägrade låta sig skattskrivas. Flytta till en ö någonstans och testa livet utan mediciner, utan el, utan moderna kommunikationer och framför allt utan skjutvapen och bomber och annat modernt elände. Vill ni leva efter stenåldersregler så återgå till stenåldern där reglerna passar och låt oss andra fortsätta in i framtiden.
I det här fallet är jag dessutom väldigt demokratisk, känner jag, och misstror alla större religioner lika mycket.
För mig måste religionsfrihet också innefatta möjligheten till frihet från religion.

Men jag håller med dig om att vi tillverkar flera nya generationer terrorister genom att vara inne och mixtra med andra länders angelägenheter. Det nuvarande förhållningssättet till mellanöstern i sin helhet känns defekt.

uhm, jag är dock förstås emot

uhm, jag är dock förstås emot censur! (jag var dum som inte läste länken innan jag kommenterade) Jag kan tycka att man inte borde publicera bilderna, men det ska förstås inte vara förbjudet att göra så.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter