Vi vet var ditt hus bor

Rick Falkvinge skriver om att man ska ge fan i att samla in uppgifter i onödan, eftersom de kommer att missbrukas. Det finns mycket, bland annat sunt förnuft, som talar för att han har rätt. Följande tre notiser ger mer kött på benen ur ett lokalt perspektiv:

Regeringen har upptäckt att CSNs hantering av personuppgifter "har brister", vilket är deras omskrivning för att handläggarna har tillgång till personuppgifter som inte rör deras ärenden och att det inte loggas vem som rotar i vad. En ny lag föreslås som skall se till att handläggarna bara har tillgång till de personuppgifter "som är nödvändiga".
Visst är det spännande att man bygger ett register över andra, men man väljer att inte bygga in loggning så det blir spårbart vem som tittar på uppgifterna. Kan det vara motviljan mot att själv bli övervakad som gjort att programvaran är byggd så?

Polisen vill lagra biometriska data från pass och ID-handlingar i ett register. Regeringen har otippat sagt nej. Polisen vill absolut inte ha ansvaret för utfärdande av nya pass och ID-kort, men om de nu skall tvingas till det så vill de spara uppgifterna i ett register som jag antar skall användas som underlag för forskning för att se om kriminella har lätt igenkännbara drag, eller nåt. Jag har svårt att tänka mig att något vittne på fullt allvar kommer att säga "han hade ovanligt brett käkparti och 2.51 cm mellan ögonen, samt sluttande näsvingar". Kanske det är så att självmordsbombare har en speciell form på öronen eller att djurrättsaktivister har extra kantiga fingeravtryck. Det var ett tag sedan man forskade på sånt här, det kanske är en vetenskap som polisen tycker borde återupplivas.
Hela resonemanget om registret känns lite som en uppgörelse på skolgårdens fotbollsplan; "OK, vi tar med närsynte Putte i vårt lag, men då måste vi få lägga en straff i försprång!".

På samma sida i tidningen finns nyheten att skyddade personuppgifter röjs vid övningskörning. Om man vill övningsköra privat, och det vill man om man inte råkar vara miljonär, så måste man givetvis registrera sig. Man måste också registrera den som skall vara handledare. Det här arkiveras noggrant i Vägverkets Register för Onödiga Data Som Måste Krävas Ändå. Det registret har inte samma sekretesskydd som andra register. Tydligen kan alla beställa ut uppgifter. Dödshot har förekommit. Länsstyrelsen sitter och slösar tid på att utfärda undantag till folk som blivit hotade av diverse element, så att de i stället för att finnas med i VRODSMKÄ kan få ha med sig ett skrivet intyg som skall finnas i bilen vid övningskörning. En extra hantering som givetvis kostar pengar.

Man vilken lallande dåre var det som tyckte att man i stället för de här papperen var tvungna att bygga att nationellt register, med personnummer såklart, över vem som övningskör med vem? Enda gången tredje person behöver veta något om detta är om den övningskörande är inblandad i någon slags olycka på vägen, och då lär rimligen de inblandade och deras ID-kort etc finnas kvar på platsen så polisen kan läsa innantill. Det här registret är ett klåfingerregister som någon upprättat bara för att det är så kul att registrera saker. Från det att privat övningskörning blev laglig har det räckt med ett intyg i bilen, fram till det att någon fluktare på vägverket tyckte att det vore kul att kunna slå upp sånt här på sin fikarast.
Är det verkligen ett anställningskrav på statliga myndigheter och verk, att man lägger näsan i blöt i andras privata affärer? Varför är alla så ivriga att spara alla uppgifter om allt vi gör, tänker och säger? När man förklarar för folk från andra länder att i det här landet går det inte att handla i en butik utan att lämna ut personnumret tror de att man
1) är tokig och/eller
2) bor i Nordkorea.

Politiker gillar att tillsätta utredningar. Det borde tillsättas en utredning som gör en översikt över hur många onödiga idiotregister av den här typen som finns, och gör nånting åt dem. Fluktarna på de statliga verken och myndigheterna kan titta på dokusåpor som alla andra; där blir inga riktiga (förlåt, jag menar såklart oskyldiga) människor utsatta för risk.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/136