Ett sidospår

Rick Falkvinge har skrivit en utmärkt betraktelse över att det gamla gardet inte begriper hur deltagarkulturen fungerar. Det är ett sätt att arbeta som är så främmande för de som är vana vid fasta strukturer att det är som att se någon förklara ett korttrick för en hund.

Jag vill bara helt kort tipsa om en föreläsning om skillnaden mellan samarbetande nätverk utan hierarkier kontra institutioner. Clay Shirky har hållit ett intensivt föredrag om detta på TED, och det är värt att se. Förutom att han visar att det här kommer att förändra en massa saker i samhället så lyckas han i förbigående förklara varför Steve Ballmer borde ha ångest över att den här samarbetsformen börjar sprida sig, han förklarar vilka man skall hålla ett öga på när det gäller nästa steg i den elektroniska utvecklingen och han visar stiliga bilder på sjöjungfrur. Offra 20 minuter av ditt liv på det här i stället för det SVT kallar "vetenskap" och du gör ett bra byte, tror jag. Visserligen är det forntida (2005) men det som sägs gäller alldeles utmärkt fortfarande.

I övrigt vill jag bara helt orelaterat nämna att jag såg en teckning idag, som fick mig att tänka på rättegången. Det är en figurskiss till en serie som skulle publiceras runt 2006 om jag minns rätt, och den visar en mycket bister ung man i en T-shirt med stor text: "LAW IS NOT JUSTICE". Stämmer otäckt ofta. Jag hoppas att den här rättegången kommer att medföra rättvisa, men jag har inga stora förhoppningar. Med tanke på hur förundersökningen etc har skötts, med tanke på de blandade påtryckningarna på våra ryggradslösa gelehallon till politiker, med tanke på att det är en fight mellan några privatpersoner och representanter för två av de mest genomskumma och förmögna branscherna, så misstänker jag att det kommer att bli en beställningsseger. Med lite tur har de som dömer ryggrad nog att stå emot. Det vore uppfriskande, men tyvärr också förvånande.
Jag önskar TPB-gänget lycka till.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/131

Kommentarer

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter