Den förbjudna diskussionen

Brain freeze

Med jämna mellanrum (OK, ska jag vara ärlig sker det precis hela jävla tiden, utan mellanrum) dyker det upp någon sorts metadiskussion om att man minsann inte får diskutera det som just diskuterats eller inte får säga det som just sagts. Jag ska inte påstå att jag förstår hur det fungerar i huvudet på de som påstår de här sakerna - rent logiskt borde ju något brinna ihop alldeles.

Fast det kanske är exakt det som redan skett, förstås.

Alltnog, jag tänkte reda ut lite begrepp för de som påstår sig bli anklagade för rasism så fort de säger nåt nedsättande om en annan kultur eller folkgrupp och känner sig heeelt oskyldigt påhoppade.

Ett autentiskt och representativt exempel: "tyvärr kommer rasist kortet fram om någon vågar ta upp problemet."

Det här brukar komma i direkt anslutning till att vederbörande tagit upp problemet. Trots att ingen vågar ta upp problemet. Så togs det just upp. Hm. Dessutom väldigt ofta utan att rasist-kortet spelas.
Men, de gånger som nån blir kallad rasist så beror det inte på att "problemet togs upp" utan det beror på hur man väljer att ta upp problemet. Om man säger "Ja, invandringen och integrationen sköts skitdåligt, vi måste bli bättre på att ta hand om de som vill komma hit" så vågar jag påstå att man inte löper någon som helst risk att bli utsatt för "rasist-kortet". Om man å andra sidan säger "Vi måste ta hand om våra äldre först innan vi kastar pengar på terroristerna som svärmar in över våra gränser" så får man kanske vara beredd på att bli fruktansvärt kränkt när nån säger emot.

Jag är en snart medelålders vit man och jag diskuterar invandring samt problematiserar integrationen hela tiden - jag har aldrig blivit anklagad för att vara rasist. Har jag bara haft en fenomenal tur att jag inte blivit arresterad för otillbörlig debatt, eller vad kan det tänkas bero på? Kan det bero på att jag inte säger rasistiska saker, eftersom jag inte är rasist? Kan det vara så enkelt?

Ett annat exempel: "Om det verkligen är så att invandringen är lönsam, förstår jag ännu mindre varför det är så förbjudet att diskutera den."

Jag förstår inte var den här uppfattningen att det är förbjudet att diskutera invandringen kommer från. Jag diskuterar den hela tiden och Facebook är ju fullt av diskussioner, liksom media. Eller, jo, jag förstår ju var den kommer från, det är en myt som rasisterna odlar för att sticka fler, större och varmare offerkoftor. "Vi får inte ens diskutera problemet, buhu". Det jag inte förstår är hur normalbegåvade människor kan köpa det skitsnacket när det så uppenbart är ren lögn. "Man får inte säga det jag just sa! Ingen vågar säga som det är!" är ju jättebra för att sätta myror i huvudet på förstaårsstudenter på logikkursen eller som insänd gåta i Fantomenklubben, men ingen sansad människa skulle väl få för sig att föra en seriös politisk diskussion på den nivån?

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/504

Kommentarer

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter