Demonstrationer

De som har makten gillar inte att bli kritiserade. Vissa hanterar det mycket bättre än andra, men när det händer något stort kommer alltid ärtprinsessorna på besök, och extra insatser måste göras för att gulla med dem. Som att ge polisen rätt att bete sig hur som helst.

Morgonens pulshöjare var ett inlägg som beskrev vad som händer när man försöker demonstrera där polisen har ökade befogenheter.
Det är enkelt att snacka igenom ett lagförslag som säger att man får boja folk i 12 timmar och neka dem att röra sig, att dricka och att gå på toa. När den lagen är klubbad är det enkelt att ändra till en vecka. När det beslutet väl är fattat kan man fixa detaljerna med hur celler skall vara beskaffade etc. Så länge man tar små steg så går det fint.

Jag har läst en del amnestyrapporter under årens lopp. I en del länder kommer den där listan över små glidningar så småningom över på detaljer som att "framkallande av obehag" upp till en viss gräns var OK. Jag vill minnas att exemplet var att man stack in en lödkolv i en kroppsöppning och slog på den några minuter. För er som är nyfikna men inte har en lödkolv: testa att hålla handen på en spisplatta i tio minuter efter att ha ställt den på max. Fundera sedan vilken kroppsdel ni minst vill testa det med.

Alla samhällen glider inte mot tortyr, men påfallande många gör det just nu.
I det fall blogginlägget handlar om var "brottet" att man var ute på gatan och ville visa sitt stöd för, eller motstånd mot, något. Politikerna å sin sida ville inte se den otvättade massan, och kunde alltså säga åt polisen att trolla bort den. Utan att någon faktiskt begått något brott.
Fundera på det ett par sekunder.
Det där är vad de bestämmande tycker är ett helt rimligt beteende om någon får för sig att säga sin åsikt offentligt. Känns det tryggt? Skadegörelse var inte en del av den där ekvationen. Det där var hur polisen valde att hantera helt vanligt folk som inte begick något värre brott än att de kanske skymde utsikten för höjdarna.

Det här är vad Bodströmsamhället strävar mot. Det här är vad B- Ask strävar mot. Det här är vad som händer när de som fattar beslut bestämmer sig för att till varje pris isolera sig från de som valt dem. I ett eget elfenbenstorn, med en utsikt fri från "slödder".

Jag är måttligt förtjust i "stenkastare" av alla färger. Har man inte bättre argument än gatsten behöver man fundera på saken lite mer. Är man förbannad på vad politikerna hittar på tar man inga debattpoäng på att slå sönder skyltfönster.
Men så där ska det inte behöva gå till. Inte i ett civiliserat samhälle.
Jag förväntar mig bättre än så av mitt land, och mina grannländer.
Det finns redan länder som har ett sånt här system som är fullt utvecklat. Ni som tycker att lite tortyr är OK och att demonstranter kan behandlas hur som helst, vad sägs om att ni flyttar till de länder som redan infört det i stället för att jävlas med lagarna här?

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/238

Kommentarer

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter