Debatt med förhinder. Eller möjligheter?

TV började med "dokusåpor" av två anledningar: 1) folk ville se vad normala människor gör, i stället för att bara se såpor om oljemiljardärer i texas eller konkurrerande modehus gudvetvar. 2) Det är snorbilligt. Folk ställer upp gratis, man behöver ingen manusförfattare, man behöver inga dyra scener och kulisser, man behöver ingen garderob. En högstadieelev med en mobiltelefonkamera kan göra dokusåpa-TV.
Jag misstänker att det är precis lika billigt att göra debattprogram. Man behöver en debattledare som är neutral och opartisk (om man vill ha en riktig debatt) eller Vinkel-Janne (om man vill ha ett underhållningsprogram som maskerar sig som en debatt) och några människor som har något att säga. Fortfarande inga andra kostnader.

Så varför kunde inte SVT tänka sig att göra två valdebatter inför EU-valet? En för de sju feta korna som redan stoppar i sig från maktens hötråg, och en till dagen efter för de magra utmanarna plus representanter från de två största (jag skrev nästan fetaste) partierna för att ge den etablerade makten chansen att besvara påhoppen från utmanarna? Om deltagarna betalade sina transporter själva skulle till och med JAG klara att spela in ett sådant debattprogram med den skräputrustning jag har liggande hemma. Det skulle inte bli vackert, men det skulle inte heller tiga ihjäl de som försöker påverka EU-politiken.
Det här måste vara i stort sett det billigaste sättet att fylla TV-tid, näst efter att filma ett akvarium, så vad kan SVT ha för anledning att inte vilja släppa fram utmanarna? Vad kan de ha för anledning att inte ens släppa fram junilistan, som faktiskt har mandat och sitter på plats?! Jag vill ogärna vara konspiratorisk, för jag klär inte i aluminium, men det ser definitivt ut som om SVT:s uppdragsgivare, vilket är de sittande politikerna, helt enkelt bestämde att det inte skulle höjas några obekväma röster där. Och SVT gick med på det. Inte för att jag förväntar mig rättvis representation, men det där gör mig asförbannad eftersom det är så onödigt, så arrogant och så otroligt billigt gjort. Precis som det här med distribuering av valsedlar.
Demokrati bygger på valfrihet. Valfrihet fungerar om folk är välinformerade och faktiskt kan välja mellan de olika alternativen. Får folk inte informationen kan de inte göra väl underbyggda val.

Så vad skall vi göra åt bristen på debattutrymme? Jag får mycket skäll för att jag inte är konstruktiv, så jag försöker återigen att faktiskt komma med förslag. Vi skall givetvis arrangera debatten själva. Vi kan inte förvänta oss någonting från SVT eller de sittande partierna. Vad vi borde göra är att kontakta folk som vill debattera, skaka ihop ett par kameror, några lampor och en talarstol och köra debatten själva. För noll kronor, via bambuser eller liknande, med en neutral moderator och fast tid att tala. Det finns färdiga protokoll för hur man arrangerar en sån här sittning (jag har för mig att riksdagen en gång i tiden debatterade saker, innan de nådde en "bred konsensus" i alla frågor) som vi kan använda oss av. Alla partier kan inte vara med på en gång, men det här känns som ett ärende som jag skulle vara mer benägen att se några avsnitt av än "Melodifestivalen Del 1-6". Det här är till exempel på allvar, och handlar om våra liv.
Kör till exempel en "valturnering" med utslagning. Omröstning på nätet efter varje debatt, och de två "bästa" partierna går vidare till final. På det sättet skulle alla få nog med tid att faktiskt lägga fram vad de tänker, inte max 20 sekunders soundbites som det blir i "debatt" i SVT. Färre partier i varje deldebatt, men alla får tala till punkt. Låter inte det som en bättre idé än snuttifierandet?
Vi kan göra det själva. Vi behöver inte SVT. Vi behöver inte ett debattforum som är riggat där ena sidan får dubbelt så mycket tid som den andra. Precis som det mesta i kommunikationsväg kan vi göra det här utan att blanda in någon "vuxen" som inte är strikt neutral.
Det är för sent att få till det inför EU-valet tror jag, men det är något att tänka på inför kommande val. Jag räknar med att det tar ett par tre veckor att få folk att ställa upp, för de vi vill ha med lär ha ganska fylld kalender, men jag är säker på att det går att göra det här på rätt sätt.
Det blir kanske inte lika snyggt och proffsigt som om SVT hade gjort det, men det skulle i stället bli ärligt. Rättvist. Med samma möjlighet för alla att göra sig hörda. Och ingen Vinkel-Janne.
SÅ skall debatter vara, tycker jag.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/164

Kommentarer

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter